Lokalavisen troner på tillitstoppen

  Publisert: 01. mars 2022
  Ingen kommersielle medier har høyere tillit enn norske lokalaviser. Det viser en fersk undersøkelse fra YouGov gjennomført på vegne av Amedia. Undersøkelsen viser at lokalavisene er viktige for det norske folk, både som innholdsbærer av redaksjonelt innhold og for formidling av kommersielt innhold.

  Lokalavisen viktig for lokale innkjøp

  Fordi lokalaviser publiserer innhold som berører folks hverdag gjennom lokalpolitikk, - kultur og nyheter, fremstår innholdet som vesentlig og nært på en annen måte enn vi ser i de større riksmediene. Dette gir reklamen en helt annen kontekst og et mer troverdig miljø, noe som også gir utslag når handlelister skal lages for kategorier innen blant annet dagligvare, hus og hjem. Undersøkelsen konkluderer med at lokalavisen er nyttig for folk for å planlegge innkjøp samt holde seg orientert om tilbud. Lokalavisen på nett er også en viktig kanal for tilbud på varer og tjenester.

  – Lokalavisens sterke posisjon underbygges av flere ting. Vi ser at i et samfunn med informasjonsoverflod og tilsynelatende uendelige muligheter på nett, at formidling av lokale aktørers varer og tjenester, oppleves som relevante for folk, sier Therese Wærholm, som er markedsanalytiker Amedia Salg og Marked. 

  – Videre ser vi at norske medier har generelt en høy standard og gode tilbakemeldinger på troverdighet. Ingen av mediekanalene kan måle seg med lokalavisene både på nett og papir når det handler om tillit, fortsetter hun. Dette gir seg også til kjenne gjennom tilliten vi ser lokalaviser har, sammenlignet med digitale giganter som for eksempel Facebook. Mens nesten 40 % oppgir at lokalavisen bringer informasjon de har tillit til, mener kun 11 % det samme om Facebook.

  Lokalavisene er viktige for folk

  Det er flere grunner til at lokale medier blir oppfattet som vesentlig for mange. Lokalavisen orienterer om det som skjer i nærmiljøet, stort og smått. Dette oppleves som nyttig i hverdagen. Rundt 35 % av befolkningen oppgir at lokalavisene er viktige for de. Dette gjelder både de som leser digitalt og de som leser papirversjonen. Dette er mer enn for andre kommersielle kanaler som for eksempel YouTube hvor kun 23 % opplever at de er viktige, eller TV2 der 30 % av befolkningen opplever kanalen som viktig.  

  – Hver dag jobbes det for fullt i de lokale Amedia-avisene for å skape godt redaksjonelt innhold. Dette bidrar til å opprettholde tillit og lojalitet blant lesere og brukere. Det skaper også en fruktbar kommersiell kontekst. Skal reklamen fungere og merkevaren ivaretas, så må reklamen ligge i et godt og trygt miljø. Det er vi opptatt av, sier Therese Wærholm. På spørsmålet «Hvilken av følgende kilder har du tillit til/stoler du på når det gjelder reklame?» svarer 64 prosent at de har tillit til lokalavisen på papir og på nett. 58 prosent har tillit til TV, mens riks nettaviser får 54 prosent på denne problemstillingen.

  Nøkkelord for oss i Amedia er tillit, troverdighet og vesentlighet. Her er lokalavisene sterkt posisjonert, gjennom at de oppleves som relevante for hverdagen og livene til folk. Og vi ser hver dag at dette er viktig og at det fungerer, sier Therese Wærholm.

  Selve undersøkelsen er foretatt av analyseinstituttet YouGov. Det ble i uke 50-52 i 2021 gjennomført til sammen 1501 CAWI-intervjuer i et landsrepresentativt utvalg bestående av personer som er 18 år og eldre.

  Ønsker du mer informasjon om undersøkelsen eller er du nysgjerrig på annonsering i lokale medier, ta gjerne kontakt med oss på Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

   

  Design og utvikling av Bonefish.no